Kas iskelet sistemi ile ilgili ağrı, fonksiyon kaybı, sakatlık ve yetersizliğin tedavisinde elektrik akımı, sıcak-soğuk, çeşitli frekansta ses dalgaları, manyetik alan tedavisi, hidroterapi gibi fiziksel ajan ve tekniklerin kullanılmasıdır. Fizik tedavi ağrıyı azaltarak, özürlülük ve engelliliğin en aza indirerek kişinin işine ve sosyal yaşama dönüşünü kolaylaştırır.
Herhangi bir nedenle engelli hale gelmiş kişileri topluma kazandırmak için uygulanan tedavilerin bütünüdür. Amaç, özürlü ve engellilere ya da değişik nedenlerle fonksiyonel bağımsızlığını yitirmiş insanlara fiziksel, ruhsal, ekonomik ve sosyal yönden olabildiğince bağımsız hale getirmeye çalışmaktır. Hastayla uyumlu ve kapsamlı uygulanan rehabilitasyon programı yatağa ve başkalarına bağımlı kalma süresini kısaltacak ve yaşam kalitesini yükseltecektir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları ve en az 4 yıllık lisans eğitimi almış Fizyoterapistler tarafından fizik tedavi uygulamaları yapılabilir.
Çok değişik aletler ve sistemler olmasına rağmen aşağıdakiler sık kullanılan yöntemlerden bazılarıdır.

Hotpack ( sıcak paketler )
Parafin
Cold pack ( buz paketi )
Ultrason
İnfrared ışınlar
Lazer
Traksiyon
TENS
Compex
İnterferans
Galvani akım
Vakum
Kısa dalga
Manuel terapi
Terapötik (tedavi edici) egzersizler
Daha önceden yaptırdığınız mevcut laboratuar, röntgen, MR ve varsa önceki tedavi durumunuzu gösteren hastane veya doktorunuzdan almış olduğunuz belgeler ile halen kullanmakta olduğunuz ilaçlarınızın isimleri, eğer protez ya da ortez kullanıyorsanız onu da beraberinizde getirmeniz faydalı olabilir.
Giysiniz konusunda randevuya gelmeden önce terapiste danışmanızda fayda vardır.
Romatizmal Hastalıklar hareket sistemimizin (kas-iskelet sistemi) ağrı ve hareket kısıtlığı gibi yakınmalara yol açan hastalıklarıdır. Hareket sistemimiz eklemler, eklemler çevresindeki bağlar, “tendon” adı verilen kasların kemiklere yapışma bölgeleri, “bursa” adı verilen içi sıvı dolu kesecikler, kaslar, bağ dokusu ve kemiklerden oluşmuştur.
200’ün üzerinde romatizmal hastalık tanımlanmıştır.Romatizmal hastalıklar da
1.yumuşak doku romatizmaları (fibromyalji sendromu, myofasyal ağrı sendromu, tendinitler gibi)
2.iltihaplı romatizmalar (romatoid artrit, ankilozan spondilit, akut romatizmal ateş, skleroderma, Behçet Hastalığı vs)
3.eklem kıkırdağının yıpranmasıyla ortaya çıkan romatizmal hastalıklar (artroz = kireçlenme) olarak sınıflandırılabilmektedirler.
Tüm eklem ve kas ağrıları (omuz, kol, dirsek, el-elbileği, kalça, diz, bacak, ayak-ayak bileği)

Boyun, sırt, bel ağrıları (fıtıklar, disk kaymaları, duruş bozuklukları, yumuşak doku yaralanmaları)

Kalça-Diz-Omuz protezi operasyonu, artroskopik girişim, el cerrahisi operasyonu sonrası veya kırık-çıkık sonrası ağrısı ve hareket kısıtlılığı olan hastalar .

Kemik erimesi saptanan hastalar

İnme (felç), yüz felci, çocuk felci sekeli, spastik özürlü, Parkinson Hastalığı, omurilik yaralanması, MS (Multipl Skleroz), travmatik beyin yaralanması, sinir sıkışması ve sinir yaralanmaları sonrasında hareket kısıtlılığı, kaslarda güçsüzlük ve spastisite olan hastaların ağrının giderilmesi, hareketliliğin sağlanması, kas kuvvetinin arttırılıp, yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla Fizyoterapi'ye başvurması gereklidir.
Fizik Tedavi cihazlarla ve belli manuel tekniklerle uygulanır. Uygun cihazlar ve manuel teknikler fizyoterapistler tarafından bilinçli ve doğru kullanıldığı zaman ağrı duymazsınız. Ancak fizik tedavi fizyoterapist olmayan kişiler tarafından uygulanırsa, yanlış uygulanma riski olduğu için ağrı duyulabilir ve vücuda zarar verebilir. Rehabilitasyon uygulamaları sırasında germe egzersizleri uygulandığı zaman ağrı hissedebilirsiniz. Ancak Fizik Tedavi – Rehabilitasyon Uzman Doktoru ve fizyoterapistler tarafından yaptırılan egzersizlerin vücudunuza zararı olmaz.
Fizik Tedavi’nin ortalama seans süresi 45 dakika ile 1,5 saat arasında değişmektedir. Ancak rehabilitasyon uygulamaları yapılan ortopedik ve nörolojik hastalıklarda daha da uzun sürebilir. Toplam seans sayısı ise 10 – 21 arasında değişir. Rehabilitasyon uygulamalarında hastaya göre değişmekle birlikte seans sayısı da artabilmektedir.
Ultrason, kısa dalga gibi derin ısıtıcıların aynı bölgeye sık ve fazla uygulanması sakıncalıdır.
Fizik Tedavi dozu, süresi ve uygulanacak cihazlar doğru belirlenirse herkese ve her yaş grubuna uygulanabilir.
Fizik Tedavi kemik erimesine yol açmaz. Sadece ileri derecede kemik erimesi saptanan hastalara fizik tedavide derin ısıtıcı ve traksiyon uygulanmasında dikkatli olunması gereklidir.
Ağır kalp, karaciğer, akciğer ve böbrek yetmezlik ve hastalıkları
Kontrol altında olmayan hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve diyabet (şeker) hastaları
Akut enfeksiyonlar
Kanserler (Kanserli hastalarda ultrason, kısa dalga gibi derin ısıtıcı ajanlar kesinlikle uygulanmaz. Diğer fizik tedavi yöntemleri fizik tedavi uzmanı gözetiminde ve fizyoterapist tarafından güvenle uygulanabilir.)
Ağır dolaşım bozuklukları
Romatizmal hastalıkların aktif dönemleri
Fizik Tedavi sırasında size doktorunuz ve/ veya fizyoterapistiniz tarafından günlük yaşamınızda omurganızı ve eklemlerinizi nasıl kullanmanız gerektiği anlatılacaktır. Bu kurallara tedaviden sonra da uymanız tedaviden gördüğünüz yararı arttıracak ve uzun süreli olmasını sağlayacaktır.
Fizik Tedavi sırasında fizyoterapistiniz tarafından size önerilen egzersizleri doğru ve düzenli olarak yapmanız tedavide başarı için temeldir.
Fizik Tedavi sırasında doktorunuz tarafından ilaç tedavisi önerilirse ilaçları önerilen doz ve sürede kullanın. İlaç kullanımı hem ağrının kronikleşmesini önleyecek, hem de tedaviye yardımcı olacaktır.
Bel ve boyun ağrıları için riskleri tanıyarak, iş yerinde ve günlük yaşamda vücudu doğru kullanarak ve kondisyonu iyileştirerek korunmak büyük ölçüde mümkündür. Bunun için bir fizyoterapiste danışmanızda fayda olacaktır.
Çok sayıda nedeni vardır. Basit bir kas zorlanmasından, çok ciddi durumlara kadar değişen onlarca neden bel ve boyun ağrılarına yol açabilir.
Spor sırasında vücudun yanlış kullanımı, ya da ısınmadan yapılan zorlamalı hareketler ağrıya ve sakatlığa neden olabilir.
Mekanik zorlanmalara bağlı oluşmuşsa ağrılı atakların % 90’ı 6 haftada iyileşerek normal yaşama dönebilir. Tekrarladıkça iyileşme süresi uzar.
Hastaların sadece % 2-5 ‘inde ameliyat önerilir. Fıtığa bağlı kolda, bacakta güçsüzlük varsa, idrar ve dışkılama alışkanlıklarında, fonksiyonlarında bozulma varsa, uygun ve yeterince yapılan tedaviye cevap alınamıyorsa ameliyat önerilebilir.
Evet. Tedavi edilmezse, hareketleri kısıtlayarak, sinirlerde kalıcı harabiyet yaparak ve psikolojik durumu olumsuz etkiyerek sakat bırakabilir.
Hayır. Doğru yapıldığı sürece yoktur.
Evet. İş yerinde bel boyun ve vücudun yanlış kullanımı ve kullanılan ekipman ve çalışma koşullarının uygun olmamasına bağlı bel ve boyun ağrısı gelişebilir.
Ağrı, hareket kısıtlanması ve psikolojik sorunlar nedeniyle çalışan, ailesi, yakınları ve işi olumsuz etkilenir.
Vücudun doğru pozisyonlarda kullanımı, ekipman ve çalışma koşullarının çalışana uygun olarak, ergonomik düzenlenmesi ile büyük ölçüde mümkündür.
Evet kanıtlanmıştır. Hastalıkların sıklığı ve ciddiyetini, iş günü kaybını ve maliyeti azalttığı gösterilmiştir.
Rehabilitasyon, inme geçiren ve hayatına devam eden çoğu hasta için hayatın önemli bir parçasıdır. İnme rehabilitasyonu yaşam biçiminizi değiştirmeniz, yeniden öğrenmeniz veya yeniden tanımlamanız gerektiği anlamına gelmektedir. İnme rehabilitasyonu kimseye bağlı kalmadan yaşamaya dönmenize yardımcı olacak şekilde düzenlenmiştir.
Rehabilitasyonun hedefi, inmenin etkilerine rağmen günlük aktivitelerinize devam edebileceğiniz güç, yetenek ve güveni yaratmaktır.
Kemik kaybı genellikle herhangi bir belirtiye neden olmadığı için osteoporoz “sessiz hırsız” olarak adlandırılır. İnsanlar ani gerilme veya düşmeye bağlı kırık gelişinceye kadar kemiklerinin zayıfladığının farkına varmazlar. Omurgadaki osteoporoza bağlı bozulmayı röntgen gösterebilir. Omurga kırıkları oluştuğunda sırt ağrısı, boy kısalması ve bel kemiğine ait şekil bozuklukları meydana gelebilir.
Serebral palsi hastalığı olan bebek ve çocuklarda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon büyük önem taşımaktadır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon serabral palsi hastalığı olan çocuğun bakımının devamı ve gelişiminde esas rolü oynar. Ancak çocuk okul çağına yaklaştığı dönemde fizyoterapi programının yanında sosyal ve okul gelişimine de gerekli zaman harcanmalıdır. Unutulmamalıdır ki Serebral Palsi' li çocuk ne kadar erken tedaviye başlarsa o kadar iyi geri dönüşü ve tedavinin etkisi daha iyi olur.
Site üzerindeki iletişim sayfasından e-mail veya telefonla ulaşabilirseniz, yapılacak görüşmede nasıl hizmet verilebileceği konusunda bilgiler aktarılacaktır. Öncelikle değerlendirme yapılarak hasta ve hasta yakınları ile paylaşılacak, sonra oluşturulacak program dahilinde tedaviye başlanacaktır.
Kinesioteyp, son yıllarda ülkemizde kullanımı artan özel bir bantlama tekniğidir. Hem ağrılı bölgeyi destekleyerek harekete yardımcı olması, hem de iyileşme hızını olumlu yönde etkilemesi nedeniyle kullanımı alanı oldukça geniş bir yöntemdir.
Sporcularda ve spotif yaralanmalarda destek ve koruma amacı ile kullanılmaktadır.

GAZİANTEP EVDE FİZYOTERAPİ HİZMETLERİ

Ağrılarınız Kaderiniz Olmasın!